Generelt om Rumænien
Rumænien

Cluj amt
Landkort

Bihor amt Landkort

Generelt om klatreområdet:
Forklaring på graduering og topo:

Advarsel:
Guider:
Cabana:
Camping:
Ophold i klatreområderne:
Generelt om Rumænien:
Gennemsnits-temperaturer:
Priser:
Valuta:
Børn generelt:
Lokal kontakt og bestilling:
(Når teksten er understreget, er der et billede på linket!)

Generelt om klatreområdet:
Klatreområdet ligger på 47. breddegrad, som Sydfrankrig, har fastlandsklima, op til 40c, har meget lidt nedbør 1-3 dag pr måned, og det blæser meget sjældent, - jeg klatrede i shorts til slutningen af oktober. Til gengæld er det meget koldt om vinteren op til -35c. Klatresæsonen er fra marts til november, begge måneder kan dog være lidt våde og kolde, men bedre end Kullen i maj. Kørselsvejledning:

2/3 af Rumænien er mere eller mindre klippe og varierer meget over klippeart, kvalitet og sværhedsgrad. Inden for fire timers kørsel kan jeg klatre alt fra 2A til 6B (3- til 9+) på bolte, fra en reblængde til en del områder med 20-40 forskellige ruter a´25-30 reblængder.

Klatrestederne, jeg beskriver her, er velboltede, med let tilgang, ofte er ruterne markerede med gult malede felter med angivelse af navn og gradering. Klippen er af limsten og er meget tør og fast, løse sten kan dog forekomme, som El-Chorro i Spanien. Der er en masse træer i området så man står sjældent og bager i solen, og det finder de fleste nok som en fordel, for området er noget varmere og solrigt end Danmark.

Sværhedsgraden: De beskrevne boltede ruter fordelt på: ca. %, Artificiel/UIAA:
- 10%, grad 3/6,
- 40%, grad 4/7,
- 40%, grad 5/8,
- 10%, grad 6/9.

Forøvrigt er der et hav af 4-5 graderingsruter herude, men de er ikke boltede, de er ikke specielt kendte, de kan være løse og de er ikke beskrevede.

Hvis du vil klatre de lettere ruter, kan det alt sammen løses ved at leje en guide, for de kender området, de kan sikre, og de trænger til penge, hvoraf en del af honoraret går i klubkassen til boltning af ruter. Til top

Forklaring på gradering:
Ofte er der to graderingsangivelser på klippen, eller guiden, eks.: 4A/7-. Rumænerne klatrer ofte artificielt og bruger derfor bolte og slynger. Den rumænske gradering (4a) er et udtryk for sværhedsgraden artificielt klatret. UIAA graderingen (7-) er den normale sportsklatringsgradering. Se graderingstabel:

Rumænsk gradering: Går fra 1-6, A og B. Tallene svarer direkte til UIAA´s gradering; A svarer til UIAA´s "minus"; og B svarer til UIAA´s hele tal og "plus". Ruterne er som regel lavet sådan, så du både kan klatre UIAA og artificielt. Typisk er der en forskel på tre grader.

Hvis ruten er rumænsk graderet (A,B, artificiel) stiger sværhedsgraden med 3, hvis du i stedet sportsklatrer rutenUIAA. Omvendt, hvis ruten er UIAA graderet (-,+) falder sværhedsgraden med 3, når du klatrer den artificielt og bruger bolte/slynger som greb.

Dvs. ruterne er generelt lette at klatre, hvis du bruger bolte og slynger som greb, og svære hvis du ikke bruger dem.

Eks.: 4A/7-: Her vil du kunne klatre en UIAA 4- ved brug af slynger, og klatre en 7- UIAA. Det har den fordel, at et umage par (3 graderinger) kan klatre sammen, og du roder dig også sjældent ud i noget, du ikke kan overskue klatremæssigt, for du kan altid ydmyge dig selv ved at tage slyngerne til hjælp. Boltene sidder generelt meget tæt (1-2m) og du kan nå den nederste fra jorden.

*Når rutenavne, eller graderinger i guiderne er markerede, vil der under linket være et billede.

*Vadu Crisului/Suncuiusguiden: En gul linie markerer ruten.

*Henvisning til eks. "603,4 mærket", refererer til jernbaneafstanden (100 m. skiltemarkeringen på banen) til Bukarest.

*Du skal rapelle fra topankeret på de allerfleste eenrebsruter. Dog skal du oftest gå ned fra de fleste flerrebsruter.

*Hvis ikke andet er nævnt, er ruterne enkeltrebs, velboltede og klippefaste.

ADVARSEL: Rumænerne klatrer og sikrer lidt anderledes end vi gør og procedurerne er anderledes! Vær meget opmærksomme på det, hvis du klatrer med en lokal.

Eftersom der er mange 35-40 m reblængder på flerrebsruterne,og råb derfor er vanskelige/umulige at høre, vil kommunikation og sikringsprocedurer foregå meget enkelt, - alt andet er simpelthen for farligt.
Når førstemanden er kommet op, har sikret sig selv og har sikret dig i bremsen, råber førstemanden "navn" og "HO/BO" eller lignende. Det betyder at du kan tage ham ud, og at han trækker reb ind gennem bremsen. Dvs. når der bliver strammet op, er du sikret på rebet, du råber "navn, ho" og starter klatringen.
For at det kan gå godt, er det en 100% forudsætning, at du kun trækker reb ind gennem bremsen! Rumænerne (andenmanden) klatrer, når rebet er stramt.

Der er mange 35-40 m én rebsruter, og derfor er et 60 meter reb ikke altid langt nok.!!! Bind dig ind hvergang, - eller som et absolut minimum, slå et ottetal på rebenden, så rebenden ikke kan passere bremsen! Til top

Guider: Print din guide hjemmefra! Der kan ikke købes gode trykte guider i Rumænien. De sidste blev trykt under Ceausescustyret (kommunismen) og er ikke særlig gode. Man kan alternativt leje en levende guide for 120,- kr, dagligt, hvoraf 20,- går i klubkassen til boltning af ruter etc. Guiderne kan anvise ruter, huler, vandreture, føre ruter, andenmand, topreb, vise dig byen - du bestemmer selv. Det er faktisk en god investering. Til top

Cabana:"Camping"
En 2/6 pers. træhytte med tæpper, lagen, betræk, lys, toiletforhold, vand etc. Kan lejes for ca. 50 kr pr. nat, pr. pers.. Som regel ligger Cabanaer i tilknytning til et hotel, vandrehjem etc., så to måltider dagligt (morgen/aftensmad (varm)) kan typisk købes for 40-50 kr. Annonceres i øvrigt i Rumænien som "Camping".
I hvor høj grad det overhovedet kan betale sig at campere kan diskuteres, for cabanaerne er som regel så billige, at det ikke kan betale sig, at slæbe liggeunderlag, soveposer, telte, kogegrej etc med. Ikke alle cabanaerne er dog lige gode i Rumænien og kan variere lidt i pris og kvalitet, prisen er ca. 100,- pr døgn, pr person, lidt afhængig af om du spiser morgenmad og aftensmad. Til top

Camping:"Loc de campare"
Der er campingpladser i Rumænien, men camping er generelt gratis og frit i naturen, der er masser af rent vand (ikke i storbyerne!), se i øvrigt artikel II.
Kører I derned selv, må jeg lige indskyde, at ordet og skilt: "Camping" betyder; små træhytter man kan leje incl. alt sengetøj og tæpper.
Hvis I vil campere med telt foregår det overalt i naturen. Hvor forholdene er gode (vand etc), vil sådan en lokalitet, på kortene (de meget gode), være nævnt/annonceret som "Loc de campare". Til top

Ophold i klatreområderne:
Fra Suncuius på "Castel"

Gåtid fra Suncuius:
Fra:                     Til:                                  Timer:
Castel                  Banegård Suncuius             ½
Castel
                 Caprei, No 10.                     1½
Castel                  Terrasse, No 11.                 2
No 11a.                Pestera Halta                      1
Castel                  Vis-á-vis Unguru, No 1.     ½
Castel                  Deasupra Tunu. No 4.        1
Castel                  Vadu Crisului                       2


Suncuius             Oradea (tog/bil)                  1½-2
Suncuius             Cluj-Napoca (bil)                 2
Suncuius             Cluj-Napoca (tog)                3
Suncuius             Cheile Turzi (bil)                 3

Adresse: "Castel" Suncuius. Bestyreren Nelu taler lidt tysk og engelsk. Telefon: Omstilling Suncuius, de taler kun rumænsk.
Du kan kun betale med Lei i Suncuius. Alesd er den nærmeste større by, hvor du kan hæve Lei (lokal valuta).

I Vadu Crisului på "Cabana Pestera" drikker ejeren lidt rigeligt, han er såmænd meget flink, det er billigt og det ligger absolut centralt for klatring. Han driver sideløbende en "turistbar" og spiller derfor altid ret høj musik udendørs, så stå af toget (Pestera Halta) og gå efter lyden (200 m), der er nemlig tog til døren (stationen mellem Vadu Crisului og Suncuius), og der er ret beskidt både udenfor og indenfor.

I Cheile Turzii er toiletforholdene som den gamle ITH standard (lokum med "pynt" på kanterne) og koldt vand i én hane. Hytterne koster til gengæld kun kr. 35,- (pr nat for to pers. incl. tæpper, excl. Dynebetræk/lagen) og der er gratis ophold i sovepose m/u telt. Du har til gengæld kun mellem 200 m og 2 km til alle klatreområderne. Se endvidere: Til top

Seværdigheder i området, udover bjerge:
- 14 huler, op til 40 km dybe, afstand 300m -5 km fra Suncuius,
- Oradea, med meget billige indkøbsmuligheder.
- En masse dyr, bjørne. geder. sorte og røde egern, vandbøfler, storke, osv..
- M
eget gammelt landbrug, 95% af alle bønder bruger hest eller okse.

Generelt om Rumænien:

Billeje:
Billeje er endnu ikke særligt udbredt (men ret dyrt) i Rumænien. Det er dog muligt gennem rejselederne at leje bil på feriestedet. Man kan evt. leje en taxi for en dag, pris ca. kr. 450,-. De engelsk- og tysktalende chauffører fortæller gerne undervejs.

Drikkevand: Det anbefales at købe vand på flaske i storbyerne.

El: Elektriciteten i Rumænien er 220 volt præcis lige som i Danmark. Der er sjældent brug for omformer, man kan oftest bare bruge stikkene som i Danmark. Dog kan der på nogle hoteller være stikkontakter med små huller, disse kan ikke benyttes til elartikler med "store ben".

Gennemsnits-temperaturer:

           Maj     Jun     Jul     Aug     Sep

Dag:    25       25       30      35       25

Nat:    15       15        20      20       15

Vand:  17       19        23      24       22


"Kulturkløften": Generelt er rumænerne meget ædruelige (Ingen druk), mænd er blufærdige (ingen pigekiggeri, ingen mandevitser), pigerne er til gengæld ret frække (påklædning), pas på pengene, du er "millionær", "blær" dig ikke, 2 kr kan være en timeløn for en ung lavtlønnet! Til top

Lidt om kriminalitet: Jeg har set en naiv og næsten latterlig kriminalitet i Rumænien, ja - det er næsten pinligt for dem. En 1/3 forside brugt på et almindeligt biltyveri, røre på markedet over en ½ kartoffel, råb og skrig for et æble, - men intet alvorligt og seriøst.
De meget få tyveknægte der er, er til gengæld ikke så dumme at de stjæler fra rumænerne, som jo ingenting har, - så pas alligevel på jeres ting.
Kriminalstatistikkerne er lidt anderledes for turister med ufatteligt mange afsindigt dyre ting, end den er for rumænerne.
Jeg har dog ikke oplevet noget ubehageligt, i de tre år jeg har været der, men da var jeg heller ikke på udprægede turiststeder.

Eftersom, - jeg kørte for stærkt i byen (66km/t, bøde 20 kr), - tabte min pung (250,-= ½ rumænsk månedsløn) og fik den igen! - blev snydt for en ½ kartoffel på et marked (politiet så det og greb ind), - og observerede politiets behandling af en stenkastende dranker, (han var sur på en konduktør, der havde smidt ham af toget) fire politifolk skubbede/fulgte ham i retning af hans bopæl, og der skete ikke andet - kan jeg stå inde for, at politiet, for det første er utroligt flinke, og for det andet aldeles ikke er korrupte på almindeligt brugerniveau. Til top

Valutaen svinger en del, men ca: 1 kr = 5.000 lei. Vekselkursen er dårlig i danske kr., så få vekslet til Euro i DK, eller brug Visa-Card i en hæveautomat (gebyr 30,-). Visacards, kan kun bruges i banker og automater. Du kan hæve max. 500.000- 3.000.000 lei (100 - 600 kr). Til top

Priser: Cigaretter (Marlboro etc.) 100,-,pr. karton (70-80,- toldfrit, v grænse), ½L. Tuborg 5,-, god vin 10-20,-, 2½ L. Coca cola 7,-. Mad, sko , tøj, guld, taxi etc. ca 20-25% af danske priser.
Generelt koster alle rumænsk producerede varer af vestkvalitet 10-25% af danske priser, og kvaliteten er absolut ikke dårlig(Så godt som alt italiensk og fransk modetøj, sko, lædervarer etc produceres i Rumænien). Til top

Børn generelt:
Børnene kan sagtens medbringes i områderne, specielt "Castel", Suncuius. Området bærer for så vidt ikke stærkt præg af utilgængelige klatreområder. Der er ingen dybe floder, kløfter, osv., som børnene kan falde i, eller huler børnene farer vild i (de er afspærrede og åbnes efter aftale med guiden). Den helt vilde natur kan dog sagtens opleves, for man kan bare gå lidt væk fra de afmærkede stier, eller jernbanen, men så lej venligst en guide.

Lokal kontakt og bestilling:
Eftersom rumænerne mange steder bruger tlf. centraler, hvor man ringer op og beder om konkrete lokaliteter (på rumænsk), kan bestilling af hytter, guider etc være et problem.
Jeg tager selv derud i perioden 1. April til 1. November. Og arrangerer du selv turen med bus eller bil, kan du kontakte mig, jeg kan fungere som "lokal guide" og hjælpe dig med de værste rejseproblemer. Til top

Kontakt mig             Til top